Какво точно се е случило с Titan? Това е въпросът, който

...
Какво точно се е случило с Titan? Това е въпросът, който
Коментари Харесай

Какво може да се е случило с изчезналата подводница в Атлантическия океан

Какво точно се е случило с Titan? Това е въпросът, който целият свят си задава, тъй като се появява все повече информация за изчезналата подводница в Атлантическия океан, която се насочи към отломките на Титаник и в неопределеност от неделя, 18 юни.

Експертите оферират своите хипотези, до момента в който продължава издирването на подводницата на OceanGate Expeditions и петимата пасажери в нея, след като загубват контакт с канадския експедиционен транспортен съд Polar Prince.

" Мисля, че е значимо да разберем, че това е доста, доста рискова задача ", споделя пред People Офер Кетър, капитан на подводница и специалист, съосновател на компании като Origen Extraordinary Escape и Submerge. " Това не е обикновено туристическо гмуркане под вода. "

Но времето за пасажерите изтича. На конференция в Бостън във вторник, 20 юни, капитанът от бреговата защита на Съединените щати Джейми Фредерик сподели, че подводницата е почнала експедицията си с О2 за към 96 часа. Към сряда това количество е намаляло до по-малко от 24 часа, с цел да се откри подводницата, което значи, че възможностите на екипажа да са живи, даже и да бъдат открити, клонят към нула. Ето и пет теории, които съгласно специалисти биха могли да обяснят случилото се с Titan.

Имплозия

Експертите са единомислещи: това е най-лошият сюжет. Нито една от жертвите не би оживяла това, което мнозина разказват като " пагубно " събитие. Според Стефан Б. Уилямс, професор по морска роботика в университета в Сидни в Австралия, имплозия (смачкване от външното хидростатично налягане на околната вода) евентуално би била породена от щета на корпуса под налягане.

Уилямс споделя пред The Guardian, че пагубна щета на системата за налягане би била " като избухнала дребна бомба ".

" Въпреки че композитният корпус на Titan е издигнат да устоя на интензивно дълбоководно налягане, всеки недостатък във формата или структурата му може да компрометира целостта му, в който случай има риск от имплозия ", написа Уилямс в обява в блог, споделена в The Conversation.

Д-р Дейвид Гало, старши консултант в RMS Titanic Inc., споделя сходен разбор в изявление за Sky News. " Катастрофална имплозия на самата подводница, което би било ужасяващо ", разяснява той. " Няма връщане от това. "

Всъщност доктор Гало счита, че имплозията е най-вероятната причина за изгубването на подводницата. " Не знам по какъв начин другояче можеш да изчезнеш толкоз бързо ", прибавя още той. 
 Крал Чарлз, Шахзада Дауд и за какво кралят се вълнува от изчезналата подводница
Какво свързва Чарлз с изчезналата подводница

" Титан " е в неопределеност от 18 юни

Огън

Въпреки че е под вода, специалистите споделят, че е допустимо да е избухнал пожар вътре в кораба - и да е бил гибелен по доста способи.

Ерик Фусил, доцент и шеф на корабостроителния център в университета в Аделаида, споделя пред Associated Press, че пожарът може да " сътвори токсични изпарения, които да доведат до безсъзнание ".

Пожар също по този начин може да " компрометира електронните системи ", употребявани за навигация и надзор. " Пожарите са пагубно събитие в затворени подводни среди ", прибавя той.

Изгубена в морето някъде на повърхността

Възможно е също Titan  да се носи някъде на повърхността на Атлантическия океан и към момента да не е видяна. Въпреки че това е един от най-хубавите сюжети, пасажерите към момента са изложени на риск да останат без О2. Плавателният съд е залостен извън и пасажерите нямат опция да отворят вратата от вътрешната страна.

" Не можете да излезете, в случай че някой не ви отвори ", споделя Фред Хаген, който преди е посетил останките на Титаник точно с Titan.

Изгубена в морето, само че под водата

Има възможност подводницата да се е изгубила и на дъното на океана, което съгласно специалисти е доста по-притеснителен сюжет.

Прекъсването на зареждането е един образец за " сериозна механична или техническа щета ", която може да е зародила вътре в подводницата. Възможно е пасажерите също да са " припаднали ", заради ниски равнища на О2 в подводницата. Titan стартира гмуркането с 96 часа О2 за дишане и вчера, 21 юни, се смяташе, че остават по-малко от 24 часа.

Заклещена в Титаник

Подводницата може също да се е заклещила някъде измежду останките на Титаник, което се е случвало и преди. Уилямс споделя пред Insider, че сюжетът е малко евентуален, само че не и неосъществим.

Франк Оуен, пенсиониран чиновник на Кралския австралийски флот, който също е работил като шеф на плана за бягство и избавяне на подводници, споделя пред The Guardian, че " отломките от бедствието " покриват океанското дъно.

" Има елементи от него на всички места. Опасно е ", изяснява Оуен.

Репортерът на ABC News Майкъл Гилен е на борда на съветска подводница през септември 2000 година, когато тя се заклещва измежду останките, откакто течение я избутва в лопатките на витлото на Титаник.

Гилен си спомня, че се е страхувал за живота си, като той и другите са се молели близо час, докато капитанът се пробва да маневрира и измъкне подводницата от несигурната ѝ позиция. В последна сметка подводницата съумява да се освободи, само че Гилен знае, че е можело да приключи по доста по-различен метод.
 Titan - всичко, което знаем за изчезналата подводница, отправила се към останките на Титаник
Всичко, което знаем за изчезналата подводница, отправила се към останките на Титаник

Има ли късмет да бъде открита

" Всъщност си припомням доста ясно, че този глас се появи в главата ми и в никакъв случай няма да го не помни до края на живота си. Ето какво ми нашепваше той: " Ето по какъв начин ще свърши всичко за теб ", разказва Гилен пред ABC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР